Peuter Handleiding

Ik ben niet iemand die met een compleet uitgewerkt plan aan iets nieuws begint. Sterker nog: Ik heb een idee, stort me er volledig in, om er vervolgens na een tijdje (ligt een beetje aan mijn spanningsboog) achter te komen dat ik het óf geen zak aan vond óf nog wel wat aandachtspuntjes heeft.

 

Deze aanpak, trust me, is alles behalve effectief als het op opvoeden aankomt. In het begin (lees babytijd) is het nog makkelijk. Alles staat zwart op wit. Voedingstijden, aanbevolen aantal uren slaap, de beste middeltjes tegen buikkrampjes, ‘Oei, ik groei’, eerste-hap-recepten… MAAR, dan wordt je nog enigszins stuurbare baby (in mijn geval x2) met online handleiding ineens een peuter. Een peuter met een eigen wil, met een eigen karakter en soms heel opmerkelijk gedrag.

 

Ik heb voor vooral dit opmerkelijke gedrag nog geen universele handleiding gevonden. Laat staan voor de bizarre slaaptijden, het niet willen eten (en het uitsmeren van eten op de tafel, in het haar, op de stoelen, banken, muren…) en de baby-stem die ze ineens weer terug krijgen als ze iets willen.

 

Als ik me hier nu volledig in zou storten, zonder uitgewerkt plan en me volledig zou laten leiden door emoties, ben ik bang dat mijn 2 peuters compleet in de war en gedesoriënteerd het leven tegemoet zullen gaan. Dus wat nu? Ik wil lieve, spontane kinderen die goed luisteren en respect hebben voor hun ouders, andere kinderen en volwassenen. Ik wil dat ze trots op zichzelf kunnen zijn en leren van de fouten die ze maken.

 

Hiermee ging ik aan de slag en wat blijkt? Goed gedrag belonen = heel veel meer goed gedrag. Slecht gedrag negeren = steeds minder slecht gedrag. Rustig blijven en respect hebben voor het gevoel en verstand van je kind = een lief, vrij en eerlijk kind met respect voor zijn ouders.

 

I know, geen rocketscience én ik ben vast de 100.000ste moeder die het op deze manier doet (en regelmatig faalt), maar ik ben blij dat ik ‘met voorbedachte rade’ aan de opvoeding van mijn peuters begonnen ben. Ik zal niemand verder vermoeien met mijn persoonlijke handleiding met betrekking tot het uitsmeren van eten en de babystemmetjes, maar vragen mag altijd!

 

Hoe ik mijn peuters beloon? Met mijn eigengemaakte stickervellen! 6 keer op het potje geplast? Dan krijg je een super speciaal cadeautje. Netjes met je bestek gegeten? Dan krijg je een net zo super speciaal cadeautje (hallo Action euro-knallers!).

FullSizeRender